Rijksweg Zuid 111a
6161 BH  Geleen
046 - 4741733

STUUR EEN E-MAIL

 

Bruce (osteosarcoom)

Tijdens een wandeling in het veld brak Bruce plots zijn achterpoot. Omdat de achterpoot zonder duidelijk letsel was gebroken, werd er al snel aan een bottumor gedacht. Röntgenfoto's versterkten dit vermoeden en Bruce werd doorgestuurd naar een specialistische kliniek. Daar werd een CT-scan gemaakt en werd onder narcose botweefsel verzameld voor diagnostiek. Het bleek dat Bruce inderdaad een bottumor had (osteosarcoom), maar gelukkig waren er nog geen uitzaaiingen zichtbaar.

Osteosarcomen zijn zeer kwaadaardige tumoren. Meestal wordt, wanneer er nog geen uitzaaiingen zijn, geadviseerd om het bot en het omringende weefsel in zijn geheel te verwijderen. Voor Bruce zou dit betekenen dat zijn hele achterpoot geamputeerd zou worden. Echter had Bruce al enkele jaren last van artrose in beide voorpoten. Amputatie van een achterpoot zou daarom een behoorlijke aanslag zijn op de kwaliteit van leven. Daarom werd besloten Bruce te helpen met een brace, een extra versteviging om zijn achterpoot. Nadat de breuk door een spalkverband hersteld was, kon hij met deze brace weer goed lopen en zelfs rennen (zie filmpje).

Het verhaal krijgt een staartje. Tegen alle verwachtingen in, bleef het bot rustig en groeide de tumor niet. De stukjes botweefsel die eerder waren verzameld, werden daarom naar een specialist in Amerika opgestuurd. Deze stelde vast dat Bruce een zeer zeldzaam type osteosarcoom had, waar nog maar weinig over bekend is. Hoe de tumor zich gaat ontwikkelen, weten we nog niet. Maar met Bruce gaat het ondertussen goed! Het is nu ruim een half jaar geleden dat de diagnose gesteld is en inmiddels kan Bruce ook zonder zijn brace weer goed lopen. We duimen dat hij nog lang bij ons blijft.

Het is belangrijk te benadrukken dat Bruce een zeldzaam type osteosarcoom heeft. De meeste honden overleven minder lang nadat de diagnose gesteld is. Maar ondanks dat bottumoren zeer kwaadaardige tumoren zijn, kunnen we honden toch nog ondersteunen tijdens hun ziekte. De brace van Bruce is hier een mooi voorbeeld van.

 

Ruim een half jaar nadat de diagnose gesteld is, kan Bruce zelfs weer zonder brace lopen!