Rijksweg Zuid 111a
6161 BH  Geleen
046 - 4741733

STUUR EEN E-MAIL

 

Hond: Sterilisatie van de Teef

Algemeen
Met 'sterilisatie' wordt bij de teef de operatie bedoeld waarbij de eierstokken worden verwijderd. Eigenlijk zou men daarom 'castratie' moeten zeggen. Na verwijderen van de eierstokken is de teef onvruchtbaar en wordt ook niet meer loops. De operatie wordt meestal uitgevoerd nog voor de eerste loopsheid of tussen de eerste en de tweede. Alhoewel sterilisatie veel wordt toegepast is het toch een redelijk zware buikoperatie,waarbij algemene verdoving en steriele omstandigheden nauw in het oog moeten worden gehouden.

Laparoscopie
Sinds kort wordt de techniek van laparoscopie ook bij de hond toegepast. Er worden dan slechts drie zeer kleine insneden in de buik gemaakt. Een kijkinstrument, de laparoscoop, wordt ingebracht en langs dezelfde weg worden de eierstokken verwijderd. Deze patiënten zijn direct na de ingreep weer op de been en de sneetjes zijn zo klein dat er geen nazorg nodig is voor de wonde. De laparoscopische ingreep is minder pijnlijk achteraf, maar is wel iets duurder dan de gewone sterilisatie.

Wat zijn de voordelen van sterilisatie? 
-  De hond wordt nooit meer loops.
-  Schijnzwangerschap verdwijnt of blijft achterwege
-  Geen gevaar meer voor aandoeningen aan de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken.
-  Een op jonge leeftijd gesteriliseerde hond heeft minder kans op suikerziekte en kanker van de melkklieren op latere leeftijd.

Vaak gestelde vragen  

Wordt mijn hond na sterilisatie dik?
Sommige honden kunnen inderdaad de neiging krijgen om dikker te worden. In het algemeen kunt u ervan uitgaan dat een gesteriliseerde teef 10 tot 20 % minder eten nodig heeft.

Zal haar karakter veranderen ?
Een gesteriliseerde teef staat niet meer onder invloed van vrouwelijke geslachtshormonen en lijkt zich in sommige gevallen wat dominanter te gedragen.

Moet de baarmoeder niet worden verwijderd?
Nee, absoluut niet. De baarmoeder moet enkel verwijderd worden bij ontsteking, vochtopstapeling of cystevorming.

Zijn er gezondheidsproblemen die met sterilisatie te maken hebben?
Het komt een enkele keer voor dat een teefje dat heel jong gesteriliseerd werd op latere leeftijd last krijgt van verminderde blaascontrole en urineverlies. De kans hierop is klein en kan met operatie of medicijnen behandeld worden.

Is het niet beter om eerst een nest te hebben?
Nee, er zijn absoluut geen voordelen om eerst een nest puppies te hebben.

"Echte" sterilisatie kan dat ook ?
Bij een echte sterilisatie worden de eileiders doorgeknipt zonder dat de eierstokken worden verwijderd. De patiënt wordt dan nog wel loops, maar kan door dekking niet meer drachtig worden. De laparoscopische ingreep is hiervoor het meest geschikt.

Belangrijke punten vóór en ná de operatie
De vaccinaties van uw teef moeten zeker in orde zijn vóór de operatie. Ze is bij voorkeur ook op voorhand ontwormd, behandeld tegen vlooien en gewassen.
Vanaf de vorige dag 18.00 u is het noodzakelijk om de hond alleen drinken te geven en geen eten omdat sommige patiënten tijdens de operatie kunnen braken. In de regel kan de teef nog dezelfde dag weer lopend naar huis, maar u kunt haar beter enkele dagen niet te ver laten lopen of haar laten springen.
Eten en drinken kunt u klaar zetten, maar moeten niet worden opgedrongen. Het eten komt wel, ook al kan dat een paar dagen duren.
De buikwand is in afzonderlijke lagen gehecht met oplosbare hechtingen.Oplosbare hechtingen moeten niet verwijderd worden. De wond wordt na ongeveer tien dagen nog even door de dierenarts gecontroleerd.

Neem contact op met uw dierenarts in de volgende gevallen:  
-  Bij bloedverlies uit de wond of uit de vagina.
-  Wanneer de patiënt na 24 u nog niet gedronken heeft of na twee dagen nog niet gegeten heeft.
-  Als er etter uit de wond komt of als de wondranden open gaan staan.
-  Als de patiënt braakt, suf lijkt of koorts heeft (vanaf 39°C).