Rijksweg Zuid 111a
6161 BH  Geleen
046 - 4741733

STUUR EEN E-MAIL

 

Hond: Voorbereiding voor een Operatie

Een operatie is vaak een noodzakelijke maar spannende ingreep. Meestal moet uw huisdier onder algehele narcose maar soms is het genoeg om hem of haar rustig te maken en een operatie uit te voeren met lokale verdoving.
Factoren als gezondheidstoestand van het dier, leeftijd en duur operatie bepalen de aanpak van de ingreep. Uitgebreid overleg en onderzoek voorafgaande aan de operatie, ruime chirurgische ervaring, optimale anesthesie en veel zorg voor uw dier maken de ingreep zo veilig mogelijk.

Bloedonderzoek voor de operatie, waarom?
Het uitgebreide lichamelijke onderzoek dat altijd vooraf gaat aan de narcose geeft de dierenarts met name informatie over het functioneren van hart en longen en de algemene conditie van het dier. De dierenarts krijgt echter geen volledige informatie over de nieren en de lever: de zogenaamde "ontgiftingsorganen" van uw dier. Het zijn juist deze organen die van groot belang zijn bij het gebruik van narcosemiddelen aangezien zij er voor moeten zorgen dat het lichaam zich weer kan ontdoen van deze stoffen. Er is een geringe kans dat ook bij een ogenschijnlijk volledig gezond dier een (kleine) afwijking bestaat aan een van de of beide organen.Het spreekt voor zich dat hiermee rekening dient te worden gehouden bij keuze van de narcosemiddelen en de dosis hiervan. In navolging van wat er in ziekenhuizen gebruikelijk is kunt u het bloed van uw dier voorafgaande aan de operatie laten onderzoeken. Door middel van deze tests krijgen wij een indicatie over het functioneren van onder andere de nieren en/of lever.Indien er bij uw dier geen aanwijzingen zijn voor mogelijke lever- en/of nierproblemen kan worden volstaan met een "screening" onderzoek.De bovenstaande onderzoeken leveren extra informatie over de operatiepatiënt en kunnen bijdragen aan een duidelijk inzicht in eventuele risico's. Dit beïnvloedt het gunstige verloop van de operatie, en het herstel daarna.

Voeding voor de operatie
In het algemeen geldt dat de 2 dagen voor de operatie geen moeilijk verteerbare voeding moet worden gegeven. Vanaf 18.00 uur op de dag voor de operatie mag uw huisdier niets meer eten. Drinken mag wel.

Hygiëne
U zult begrijpen dat hygiëne bij een operatie van het grootste belang is. U kunt ons daarbij helpen door er voor te zorgen dat uw huisdier schoon bij ons aankomt door hem of haar te wassen. Ook de bestrijding van vlooien, teken en wormen is van belang.