Rijksweg Zuid 111a
6161 BH  Geleen
046 - 4741733

STUUR EEN E-MAIL

 

Hond: Vlooienallergie

Algemeen
Er zijn genoeg honden en katten die stikken van de vlooien maar daar weinig last van hebben. Ze likken en krabben een keer als die kleine beestjes zitten te kriebelen, maar daar blijft het dan bij.
Als uw dier overgevoelig is voor vlooien is dat heel wat anders.
 De heftige jeuk wordt veroorzaakt door een allergische reactie op het speeksel van de vlo dat bij een vlooiebeet in de huid van de hond of kat komt. De beet op zich is al genoeg om alle ellende te veroorzaken.De plaats waarop de vlo prikt is niet belangrijk, in alle gevallen komt de reactie op de beet tot uiting in de vorm van jeuk: op het achterlichaam bij de hond (achteraan op de rug , rondom de staart) en bij de kat in de vorm van korstjes op de rug en rondom de nek.
Door krabben, schuren, likken en zelfs bijten en knauwen kunnen lelijke eczeemplekken en verwondingen ontstaan, soms tot bloedens toe.
Vlooienallergie komt veel voor bij honden en katten en kan op elke leeftijd zomaar optreden. Het heeft niets te maken met de goede verzorging van uw dier. De aandoening is gelukkig niet besmettelijk.
Sommige dieren hebben er maar één keer last van, andere één of twee keer per jaar en weer andere dieren kampen er doorlopend mee.

Wat kunnen we eraan doen?
Vaak wordt een "jeukprik" gegeven waardoor het afweersysteem wordt onderdrukt en de jeuk dus zal verdwijnen. Deze prik bestaat uit cortisone.
Soms krijgt uw dier daar bovenop nog medicijnen voor de huid, meestal een lotion , een medicinale shampoo of een antibioticum kuur.

Wat kunt u zelf doen?
Het allerbelangrijkste is een goede vlobehandeling en wel het hele jaar door. Ook andere honden en katten thuis moeten zorgvuldig vlooienvrij gehouden worden. Dit gebeurt door middel van lokale producten zoals Frontline spray of spot -on en Program tabletten of injecties om de voortplanting van de vlo te belemmeren.
Heel belangrijk ook is het vlooienvrij houden van de omgeving door één keer per dag goed te stofzuigen. Ook 's winters kunnen de vlooien op elk moment uw huis binnendringen en overleven in warme hoekjes ! Het is aan te bevelen om gelijktijdig het hele huis te ontvlooien. Dat kan met Baygon groen spray bvb.

Hardnekkige gevallen
Als de klachten vaak terugkomen, is het niet aan te bevelen om telkens weer een " jeukprik" te geven. Twee tot drie keer per jaar is nog acceptabel. Dan kan de allergie worden aangepakt. Bij de hond kan dit door middel van hypo-of desensibilisatie. Na bevestiging van de diagnose door een intra-dermale huidtest kan met regelmaat een verdunning van het antigeen (de veroorzakende stof van de vlo) ingespoten worden. Het afweersysteem zal dan langzamerhand wennen aan het vlooienspeeksel en op den duur niet meer zo heftig reageren. De kans van slagen hierbij bedraagt ongeveer zestig procent.