Rijksweg Zuid 111a
6161 BH  Geleen
046 - 4741733

STUUR EEN E-MAIL

 

Hond: Nierfalen

Algemeen
Bij de oudere hond en kat kunnen de nieren steeds minder goed de afvalstoffen uit het bloed filteren en met de urine afvoeren. Het teveel aan afvalstoffen in het bloed gaat op de duur als vergif in het lichaam werken en wordt nierfalen of uremie genoemd.

Wat zijn de symptomen van nierfalen?
- Meer drinken : de hond probeert zo het teveel aan afvalstoffen te verwijderen.
- Vermagering : de vertering werkt niet meer goed.
- Uitdroging : ondanks het vele drinken kan de patiënt toch uitdrogen omdat de nieren het water laten doorsijpelen.
- Darmverstopping en braken : de afvalstoffen beschadigen de maag- en darmwand zodat braken en verstopping kunnen ontstaan.
- Doffe vacht en haaruitval.
- Gedragsveranderingen: de afvalstoffen komen ook in de hersenen waardoor de hond suf en loom lijkt. Soms kunnen evenwichtsstoornissen, verlammingen en krampen ontstaan.
- Bloedarmoede : er worden minder rode bloedlichaampjes aangemaakt , waardoor de slijmvliezen witter lijken. EPO kan hier helpen.
- Stinkende adem : door de afvalstoffen in de mond en uitgeademde lucht komen gaat de patiënt uit de adem stinken.

Wat kunt u zelf doen?
Houdt uw dier vanaf de leeftijd van acht jaar goed in de gaten. Dat kunt u doen aan de hand van de voorgaande klachtenlijst. Laat vanaf de leeftijd van 7 jaar bij de hond jaarlijks twee maal bloed nemen. Als u een of meerdere klachten bij uw hond herkent, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen.

Wat kunnen wij er aan doen?
De hond wordt volledig onderzocht en gewogen. Door een bloedonderzoek is het mogelijk het gehalte aan afvalstoffen te bepalen alsmede van andere stoffen die een beeld geven over het werken van andere organen.Voorts is een urineonderzoek aangewezen. Een niervergiftiging kan zo vroegtijdig worden opgespoord.
Genezing van de nieren is onmogelijk. Wél kan door het tijdig nemen van maatregelen het leven aanzienlijk worden verlengd en de levensvreugde duidelijk worden vergroot. De behandeling hangt in hoge mate af van het stadium van niervergiftiging waarin het dier zich bevindt. In de beginfase kan medicatie gecombineerd met een speciaal nierdieet het ziekteverloop sterk vertragen. In ernstige gevallen van niervergiftiging kan opname in de intensive care noodzakelijk zijn.

Tenslotte
Niet alle verschijnselen die hier zijn opgenoemd zijn een gevolg van ouderdom. Ook bij andere ziekten kunnen honden veel drinken, braken of vermageren en verschijnselen als evenwichtsstoornissen, verlammingen, krampen en afwijkingen aan de ogen ontwikkelen.
Een achteruitgang van de nieren is ook niet altijd het eerste teken van ouderdom. Soms ligt de oorzaak bij een ander orgaan, bijvoorbeeld een leveraandoening. Een grondig onderzoek door de dierenarts is daarom een eerste vereiste.