Rijksweg Zuid 111a
6161 BH  Geleen
046 - 4741733

STUUR EEN E-MAIL

 

Hond: Prostaatklachten

Algemeen
De prostaat is een klier die om de urinebuis van het mannelijk dier zit, achter de blaas. Er kan met de prostaat van alles aan de hand zijn. Afwijkingen kenmerken zich door een abnormale uitvloeiing van de penis. Meestal zien we dat de hond druppeltjes bloed verliest uit de penis. Verwar dit bloeddruppelen niet met het druppeltje etter dat de meeste reuen wel aan hun penis hebben hangen.
De meest voorkomende oorzaak is de zogenaamde "oude-mannen"-kwaal. Dat is een vergroting van de prostaat, wat vaak gepaard gaat met een lichte ontsteking. Tegen de kwaal krijgt de patiënt een injectie met een hormoon dat de mannelijkheid 1 à 2 maanden onderdrukt. Tegen de ontsteking geven we een antibioticakuur. Meestal is één zo'n dubbele therapie voldoende. Het bloeddruppelen verdwijnt binnen een paar dagen tot een week.
Als de prostaat erg vergroot is, kan dit de urinebuis afklemmen en wordt de endeldarm tegen de wervelkolom gedrukt. Het gevolg is dat de hond veel moeite heeft met het doen van de ontlasting.
Het is dus belangrijk bij prostaatklachten het plassen en het ontlasten goed in de gaten te houden.
Als de therapie met de hormoonprik succes heeft gehad, is het verstandig om de reu te laten castreren. Na de castratie heeft U meer dan 80% zekerheid dat de klachten nooit meer terugkeren. Na een behandeling met medicijnen treedt er vaak na verloop van tijd herhaling van de prostaatklachten op.

Zelden komt er een prostaatontsteking voor. De uitvloeiing is dan niet alleen bloederig maar ook etterig. De reu heeft daarbij erge pijn in de onderbuik en koorts. De behandeling bestaat uit een langdurige antibioticakuur.

Af en toe hebben we te maken met prostaatcysten. Cysten zijn met vocht gevulde holten. Meestal zijn deze cysten goedaardig. Soms worden deze holten afgetapt, soms operatief verwijderd.

Zelden komt bij de hond prostaatkanker voor. In dit geval kan er op geen enkele manier ingegrepen worden en moeten we afwachten hoe lang het nog gaat.

Operaties aan de prostaat zijn ingewikkeld en nuttig bij prostaatcysten. Prostaatkanker wordt mogelijk afgeremd door de reu te castreren.