Rijksweg Zuid 111a
6161 BH  Geleen
046 - 4741733

STUUR EEN E-MAIL

 

Hond: Groeipijn (Enostosis)

Bij welke honden treedt groeipijn op?
Groeipijnen kunnen optreden bij jonge honden van 5 maanden en ouder. Vaak zijn het honden van middelgrote tot grote rassen (van Duitse Herders tot Ierse Wolfshonden).

Wat zijn de verschijnselen van groeipijn?
Kenmerkend is dat de kreupelheid van het ene naar het andere been gaat. Het lijkt dus alsof meerdere benen een afwijking hebben! De hond kan de ene keer aan het linker voorbeen kreupel zijn, dan weer aan het rechterbeen. Groeipijn kan zowel aan de voorbenen als aan de achterbenen kreupelheid veroorzaken.
De hond kan zeer ernstige botpijn hebben en er erg ziek van zijn. De hond kan zelfs koorts hebben.   

Wat is groeipijn?
Misschien bestaan er wel verschillende vormen groeipijn, maar er is bij de hond één vorm goed bekend. Die wordt enostosis genoemd. Bij enostosis zijn de kanaaltjes in het bot van het pijpbeen, waardoor de bloedvaten lopen vernauwd (nr. 1). Dat vernauwd zijn van de kanaaltjes bij groeiende honden is op te vatten als onvoldoende verwijd bij honden waarvan de grootte van de vaten toeneemt (tijdens de groei). Als een bloedvat door een te nauw kanaaltje loopt treedt er vocht uit het vat en vormt zich vochtophoping (zucht of oedeem). Dit vocht zit onder het botvlies waardoor het botvlies los komt van het pijpbeen met pijn tot gevolg (nr. 2). Tevens treedt er vocht uit in de mergholte van het pijpbeen. Dit vocht "stolt" en zal later mineraliseren en verbenen: witte vlekken zijn zichtbaar op de röntgenfoto (nr. 3 en pijlen bij de foto).

 
Hoe is groeipijn vast te stellen?
Groeipijn treedt op bij honden van ras en leeftijd waarbij ook ED, HD, OCD en andere ontwikkelingsstoornissen kunnen optreden. Een grondig onderzoek met uitsluiten van andere oorzaken van kreupelheid of opsporen van andere oorzaken van botpijn moet worden verricht. Rontgenfoto's moeten hiervoor meestal worden gemaakt.


Is groeipijn goed te behandelen
Ja, met medicijnen en (voer-)adviezen is groeipijn te behandelen. Soms komt de pijn na een pijnvrije periode weer terug, maar dan kan de behandeling weer herhaald worden MITS bewezen is dat er zich inmiddels geen andere oorzaak voor de kreupelheid heeft ontwikkeld.
Op 24 maanden is de hond van de groeipijn definitief af. De hond houdt geen nadelen over aan enostosis.
Een ondersteuning met een aangepast dieet is verstandig.