Rijksweg Zuid 111a
6161 BH  Geleen
046 - 4741733

STUUR EEN E-MAIL

 

Hond: Kruisbandrupturen

TPLO - chirurgie voor het herstel van een voorste kruisbandruptuur
Scheuren van de voorste kruisband zien we bij twee types honden.
In de eerste plaats bij jonge vaak zware, atletische honden zoals de rottweiler, herder, berner sennen, beauceron etc. en ten tweede zien we ze ook bij de wat oudere honden van elk ras, vaak ook kleinere rassen zoals de
yorkshire terriër, makezer, poedel, etc .

Deze scheuren ontstaan door overbelasting van de kruisband. Dit gebeurt vaak tijdens een explosieve beweging, zoals jagen achter een vogel of poes, of bij spelen met stokken of een bal. Bij oudere honden echter kan de band scheuren bij dagelijkse bewegingen en dat omdat er slijtage en degeneratie op de band zit.

De band scheurt bij slechts een klein aantal honden direct helemaal. Meestal is er een voorgeschiedenis van kleine scheurtjes die aanleiding geven tot periodes van mank zijn. In de beginfase reageert de hond dan ook nog goed op pijnstillers of ontstekingsremmers en dat zolang de scheurtjes klein zijn.

Als de band echter helemaal scheurt ontlast de patiënt de poot geheel en zullen pijnstillers geen of nauwelijks verbetering veroorzaken. Gedeeltelijke scheuren van de voorste kruisband leiden in onze ervaring steeds tot gehele rupturen. Deze totale scheuren kunnen optreden dagen, weken, maanden, of jaren na het optreden van de eerste partiële scheuren.
Eens de band helemaal gescheurd is wordt de knie instabiel en treedt het schuifladensyndroom op. Hierbij is de knie abnormaal te bewegen. Om dit uit te testen is het meestal nodig om de patiënt te sederen. De knie wordt dan stevig
vastgenomen en onderzocht op het voorwaarts schuiven van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Indien dit kan is de schuiflade positief.
Ook tijdens het wandelen zal deze abnormale beweeglijkheid in de knie aanwezig zijn. Daardoor maalt de knie op de duur haar eigen meniscus kapot. Onderzoek heeft aangetoond dat scheuren van de kruisband die niet worden geopereerd in 100% van de gevallen leiden tot meniscusscheuren na een jaar.

Bij grote honden zijn een maand na het optreden van een voorste kruisband scheur reeds 85 % van de meniscussen gescheurd. Als een scheur van de kruisband optreedt is het dus verstandig om de in greep redelijk snel uit te voeren (zonder echte spoed).
Spijtig genoeg treden er ook nog scheuren van de meniscus op na een herstellende ingreep en dit in nog 15% van de patiënten. Hoewel dit wat ontgoochelend is, is het alleszins veel beter dan in de 100% die anders te verwachten is.

Rupturen van de voorste kruisband worden, zoals reeds aangegeven, best chirurgisch behandeld. Er werden meer dan 100 technieken beschreven voor het herstellen van deze afwijking. Wat daarbij opviel, was dat de resultaten van
de chirurgie slechter werden naarmate de hond meer woog. Er werden bij deze zware honden vaak meniscusscheuren waargenomen; soms maanden na de oorspronkelijke ingreep. Tevens bleven de dieren vaak mank, vooral na rust. Ook trad er zelfs na een ingreep behoorlijk wat artrose op. Daarom werd recent een geheel nieuwe techniek ontwikkeld. Deze heet de TPLO of "Tibia Plateau Leveling
Osteotomy".
Een mond vol dus. Deze techniek verandert de hoek van de tibia (het onderste been van de knie), zodat de hondenknie meer op een mensenknie graat gelijken.
De hoekverandering ontstaat na doorzagen en terug vastzetten van het bot in een andere hoek met een speciaal ontwikkelde plaat en schroeven. Door deze hoekverandering is er minder druk op de meniscus en ontstaat er bij het
wandelen geen schuifladenfenomeen. De knie kan zo tot rust komen en er zal geen of nauwelijks artrose ontstaan.

Het herstel na de ingreep moet langzaam gebeuren. Daarom moet de patiënt tot zes weken na de ingreep aan de korte lijn gehouden worden. In huis mag hij echter vrij bewegen. Wandelingen moeten kort zijn. Tien minuten is echt het maximum, al mag dit meermaals per dag.

Na zes weken mag de patiënt meer doen. Maar hem dan loslaten en plots alles laten doen, is te veel van het goede. De knie wordt dan overbelast. Daarom moet de fysieke opbouw langzaam gebeuren; over een periode van één tot twee maanden.
Bij katten worden scheuren van de kruisband vaak gezien In combinatie met een ziekte van de hartspier. Een EKG en echografisch onderzoek is dan ook steeds noodzakelijk voor de anesthesie bij deze dierensoort