Rijksweg Zuid 111a
6161 BH  Geleen
046 - 4741733

STUUR EEN E-MAIL

 

Hond: Aandoeningen van het Schoudergewricht

Algemeen
In het schoudergewricht van de jonge hond komt een afwijking voor die gekend is als OCD. OCD staat voor "osteochondritis dissecans". Hierbij is een stukje kraakbeen afgescheurd en zit los. Dit zal een ontstekingsreactie veroorzaken. Deze veroorzaakt pijn. Deze pijnlijkheid uit zich voornamelijk in manken. Bij onderzoek zal het opvallen dat het strekken van het gewricht, erg pijnlijk is.

Osteochondritis dissecans of OCD is het gevolg van een opgroeiziekte : osteochondrose.
Hierbij ontstaat verdikt kraakbeen. Dit is gevoelig voor biomechanische stress. Er zullen, op de rand van dit verdikt kraakbeen, barsten ontstaan. Als deze verder ontwikkelen ontstaat er een stuk losliggend kraakbeen. Op die manier is de osteochondrose een osteochondritis dissecans of losgescheurd stuk geworden.

Ontstaan
Al lang wist men dat osteochondrose en OCD veel voorkomt bij rassen die erg groot worden. Allicht heeft dit te maken met het feit dat de groei sneller is en dat de biomechanische krachten op de gewrichten hoger zijn. Ten tweede heeft men gemerkt dat OCD meer voorkomt in bepaalde rassen. Aldus weet men dat er een bepaalde erfelijke aanleg voor die ziekte is. Een derde aspect dat belangrijk is en dat men ontdekt heeft, is dat de voeding van groot belang is bij het ontstaan van osteochondrose en van OCD.

Behandeling
Deze bestaat uit chirurgie. Als deze wordt uitgevoerd door een deskundig chirurg is de ingreep slechts een kleintje.
Ze kan op twee manieren gebeuren. In eerste instantie met arthroscopie (de piepoperatie) en in tweede instantie met gewone chirurgie. Na de ingreep moet de patiënt nog enkele weken aan de korte leiband gehouden worden zodanig dat het gewrichtkapsel netjes kan herstellen. Na 6 weken mag hij weer alles doen. Als er OCD aanwezig is in beide schouders is het vaak aangewezen om de beide kanten te behandelen.
Herstel na arthroscopie is sneller dan na gewone chirurgie en ook kan men twee schouders gelijk behandelen met arthroscopie.