Rijksweg Zuid 111a
6161 BH  Geleen
046 - 4741733

STUUR EEN E-MAIL

 

Teken en tekenziektes

    

 

Het tekenseizoen is weer begonnen

De lente is weer begonnen. De tijd waarin we weer volop zin krijgen in de zomer. Maar de start van de lente betekent ook de start van het tekenseizoen; een periode die vaak duurt tot oktober en waar we weer extra op moeten passen voor tekenbeten.

Veel hondenbezitters en hun huisdieren genieten deze tijd weer volop van wandelingen in de natuur en bossen. Maar dit is ook de tijd van het jaar -zeker bij warm weer- waarin teken weer actief beginnen te worden. De teken hechten zich aan de huid van honden en komen zo het huis binnen, waar zij gezondheidsrisico's voor het hele gezin kunnen vormen.

Beschermd op pad tegen teken

Teken kunnen gevaarlijk zijn voor u en uw hond.
Teken zijn spinachtige beestjes die zich op uw hond of op uzelf laten vallen, zich vasthechten en bloed zuigen. Zo’n tekenbeet kan gevaarlijk zijn voor mens en hond omdat het verschillende ziektes kan veroorzaken. De meest bekende aandoeningen zijn borreliose (ziekte van Lyme) en babesiose.

Teken komen overal voor.
Veel mensen denken dat teken alleen in bosrijke gebieden voorkomen. Dat is niet juist. Teken komen overal voor. In struikgewassen, duinen, zelfs in tuinen en parken in de stad kunt u teken aantreffen. Hondeneigenaren doen er dan ook verstandig aan om zichzelf en hun hond na elke wandeling grondig te controleren.

 Ontdekt u een teek op uw lichaam of bij uw hond?
Verwijder de teek zo snel mogelijk met behulp van een pincet of speciale tekenverwijderaars (zoals een tekenhaak of tekentang). Hoe sneller u de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting is.

Voorkomen is beter dan genezen

Om de kans te verkleinen dat teken ziekten overbrengen op uw hond, is het belangrijk om een snelwerkend middel tegen teken te gebruiken en dagelijks uw hond te controleren op de aanwezigheid van teken. U kunt kiezen uit een pipet (spot-on), een kauwtablet of een band. Wij adviseren u graag over wat voor u de beste oplossing is!

Wist u dat...

  • een teek ziekten kan overbrengen, zoals de ziekte van Lyme of babesiose?
  • de kans op overbrengen van ziekten wordt verminderd als teken snel worden gedood of verwijderd?
  • een vrouwelijke teek maar liefst 3.000 tot 6.000 eieren legt?

Bestrijding

Uiteraard hebben we meerdere producten die bescherming bieden tegen vlooien en teken. Voor een passend advies neemt u graag contact met ons op.

Wat is de Ziekte van Lyme?

teken.jpgDe Ziekte van Lyme is een ernstige aandoening voor mens en dier. Het wordt veroorzaakt na een besmetting van de Borrelia bacterie na de beet van een teek. We zien het steeds vaker in Nederland voorkomen. Mits in een vroeg stadium behandeld is de prognose goed. Tekenpreventie is de belangrijkste maatregel om de ziekte te voorkomen.

In heel Nederland komen besmette teken voor. Verder onderzoek is in volle gang. Het is inmiddels duidelijk dat in ieder geval op de Hoge Veluwe en rondom Ede de hoogste concentratie besmette teken voorkomt, maar ook in andere teekrijke omgevingen (bos, heide, duinen) in Nederland zijn teken gevonden die de Borrelia bacterie met zich meedragen.

Vroege verwijdering van de teken op uw huisdieren verkleint de kans op ontwikkeling van de Ziekte van Lyme!

Hoe wordt de bacterie overgedragen?

Het type teek dat de bacterie kan overdragen is de Ixodes teek. De bacterie kan zich in wilde dieren (zoals herten zwijnen en reeën) vermeerderen zonder dat deze dieren ziek worden. Wanneer een teek zich voedt op zo’n geinfecteerd dier, wordt de teek besmet. Deze teek kan dan op zijn beurt weer uw huisdier besmetten.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de teek zich minimaal 24 uur moet voeden om voldoende bacteriën over te dragen om ziekte te veroorzaken. Vroege verwijdering van teken verkleint dus de kans op ontwikkeling van ziekte. Wordt Lyme bij uw huisdier vastgesteld dan loopt uzelf geen kans op besmetting via uw huisdier.

Welke symptomen zien we bij een hond (of kat) bij de Ziekte van Lyme?

Het meest voorkomende verschijnsel is gewrichtsontsteking dat zich uit in plotselinge kreupelheid en pijn aan meerdere gewrichten. Andere verschijnselen zijn:

  • koorts
  • Verlies van eetust
  • Uitdroging
  • Sloomheid
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Aantasting van nieren
  • Dood (dit treedt zelden op)

Let op:
- Een rode plek rondom de beet zoals we bij mensen met Lyme zien, zien we niet bij de hond of kat.
- Het ontwikkelen van een bult op de plaats van de beet zegt niets over het wel of niet ontwikkelen van Lyme.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De ziekte van Lyme is op zich een vrij lastige diagnose omdat de symptomen kunnen passen bij een groot aantal andere (wellicht meer voor de hand liggende) aandoeningen. De verdenking van de diagnose Lyme kan voor een deel op het verhaal en goed uitvoerig klinisch onderzoek worden uitgesproken. Bloedonderzoek kan een infectie aantonen maar het kan zijn dat dit bloedonderzoek herhaald moet worden omdat in het begin de dieren nog geen positieve uitslag laten zien terwijl ze wel besmet zijn!

Röntgenfoto’s kunnen geadviseerd worden om andere oorzaken van kreupelheid uit te sluiten.

Hoe wordt de Ziekte van Lyme behandeld?

De Ziekte van Lyme wordt behandeld met antibiotica. Het middel van eerste keus is Doxycycline. Een huisdier met Lyme reageer normaal gesproken binnen enkele dagen op de ziekte. Wanneer de ziekte niet snel genoeg wordt gediagnosticeerd kan de ziekte chronisch worden en ernstige nierschade veroorzaken.

Meer informatie


Voor meer informatie over teken en de ziekte van Lyme kijkt u dan bijvoorbeeld op:

https://www.tekenradar.nl/

http://www.lymenet.nl/

http://www.licg.nl/8jj/nieuws/pas-op-voor-teken.html