Rijksweg Zuid 111a
6161 BH  Geleen
046 - 4741733

STUUR EEN E-MAIL

 

Kat: Gebitsverzorging

Algemeen
Aandoeningen van het gebit zijn een van de meest voorkomende ziektes bij onze huisdieren. De problemen worden echter vaak onderschat. Hierdoor worden veel aandoeningen te laat ontdekt met alle gevolgen van dien.
Als eigenaar bent u de belangrijkste stap in het voorkomen van ernstige gebitsproblemen. Door goed op te letten en het gebit regelmatig te voorzorgen voorkomt u ernstige aandoeningen.
Bij een gebitsreiniging in onze kliniek wordt het gebit van uw huisdier gereinigd, al het gevormde tandsteen wordt van de tanden en kiezen verwijderd. Ook tussen de gebitselementen en vlak onder de rand van het tandvlees wordt het vuil (en daarmee veel bacteriën) weg gehaald.
Eventueel worden enkele elementen getrokken, omdat ze in een te slechte staat waren.
Na deze gebitsreiniging zal uw dier weer makkelijker kunnen eten en minder pijn hebben. Ook de eventuele stank zal al een stuk minder zijn, echter het ontstoken tandvlees (dit veroorzaakt eigenlijk de stank) heeft even tijd nodig om te genezen, mogelijk krijgt uw dier hiervoor een antibioticumkuur mee.    
Nu is het gebit weer mooi schoon en dat moet natuurlijk ook zo blijven !!!!!!
Het is heel belangrijk dat er zo min mogelijk tandplak kan vormen: door tandplak ontstaat tandsteen en tandplak houdt heel veel bacteriën en vuil vast, waardoor weer ontstekingen (of erger) kunnen ontstaan.
Tandplak ontstaat al na 24-48 uur en is niet duidelijk zichtbaar, maar er hopen zich al wel weer nieuwe bacteriën op. De tandplak ontstaat vooral bij de bovenste achterste kiezen en aan de binnenkant van de snijtanden.

Poetsen
Poetsen is verreweg de meest effectieve manier om de vorming van tandplak tegen te gaan.
Het is alleen makkelijker gezegd dan gedaan.
   
Hier wat tips:
Begin met uw vingers aan de buitenkant van de wang de kiezen te masseren. Als uw hond/kat dit goed toelaat kunt u met een vochtig gaasje of doekje de tanden en kiezen zelf masseren, als uw dier ook dat zonder problemen toe laat kunt u met een tandenborstel en speciale tandenpasta het gebit reinigen.
Bouw het poetsen langzaam op, lukt het alleen aan de buitenkant van de mond (wat vooral bij veel katten het geval zal zijn)? Geen nood, het is beter iets te doen, dan niets te doen !
Het kan zijn dat het tandvlees een beetje gaat bloeden als u het probeert te reinigen, stop dan niet, dit zou juist een stimulans moeten zijn om door te gaan! Bloedend tandvlees duidt op zwak en ongezond tandvlees en door het te masseren sterkt u het.
Uit onderzoeken is gebleken dat 3 x per week 2 a 3 minuten voldoende is om te voldoen aan de mondhygiëne van uw dier. Indien er een zeer snelle plakontwikkeling is, is het verstandig om de 24-48 uur het gebit te behandelen.

Voeding
Na de behandeling mag uw hond/kat weer gewoon eten, echter op de dag zelf in slechts kleine porties tegelijk, hij/zij kan nog wat misselijk zijn na de narcose. Het is waarschijnlijk het prettigst om de eerste 2 dagen wat zachter voedsel te krijgen, daarna kan hij/zij ook weer gewoon harde brokken eten.
Het is verstandig speciaal voer te geven dat een reinigende werking heeft. Een mogelijkheid is het T/D voer van Hills. Dit is een volledig voer en zou dus het huidige voer kunnen vervangen. Het is echter ook prima mogelijk om de brokjes door het eigen voer te mengen en/of het als lekkernij aan te bieden. (www.hillspet.com)
Het is in elk geval gezonder voor het gebit om harde brokken te eten, dan dinervoeding of blikvoer. Een hond kunt u regelmatig laten kauwen op een bot (liefst een vers bot van de slager) en laten spelen met een zogenaamd flostouw.

Spoelen
Een andere mogelijkheid om iets aan de reiniging van het gebit van uw huisdier te doen is het spoelen met een desinfecterende oplossing. Hexarinse mondspoeling is hiervoor een geschikt product.
U zet de punt van het flesje in de mondhoek en spuit de vloeistof in de wangzak. Vervolgens masseert u de buitenkant van de wang, waarbij u erop moet letten de tanden van de boven- en onderkaak te voelen. Aan de andere kant herhaalt u dit. Door deze handeling komt de vloeistof goed in contact met het tandvlees en de tanden en masseert u tegelijkertijd het tandvlees.Deze manier is niet zo effectief als poetsen maar vaak wel een stuk makkelijker toe te passen.
Een goede mondverzorging thuis kan de frequentie van professionele behandelingen beperken. Uw dier zal er van profiteren, hetgeen uiteindelijk zal resulteren in een langer en prettiger leven !!!