Dierenkliniek GeleenDiagnostiek

Wanneer er bij uw hond of kat een dikte gevonden is of wanneer er een vermoeden van kanker bestaat, is de eerste stap het stellen van de juiste diagnose. Er zijn verschillende methodes om tot een diagnose te komen. Welke diagnostiek het meest geschikt is, verschilt per dier. Zo zullen er bij diktes in en onder de huid andere methoden gebruikt worden dan bij verdenkingen van tumoren in de inwendige organen.

Dunne naald (aspiratie) biopt

Dunne naald biopsie, of ook wel cytologie genoemd, is een snelle en relatief eenvoudige methode waar uw huisdier weinig ongemak van ondervindt. Met een dun naaldje wordt er enkele keren in de dikte geprikt waardoor er cellen van de dikte in de naald achterblijven. Deze cellen worden vervolgens op een glaasje aangebracht en opgestuurd naar een laboratorium. Pathologen bestuderen vervolgens de cellen en kunnen zo in grote lijnen aangeven uit welk type cellen de dikte is samengesteld. Zo kan in grove lijnen bepaald worden of de dikte goedaardig of kwaadaardig is. De uitslag krijgt u dan meestal binnen twee dagen te horen.

De voordelen van deze methode zijn de snelheid en het geringe ongemak voor uw hond of kat. Er kleven echter ook nadelen aan deze methode. Doordat er losse cellen verzameld worden, bestaat er een kans dat de verkeerde diagnose gesteld wordt. Daarnaast is deze methode onbruikbaar bij bepaalde typen tumoren, bijvoorbeeld tumoren van de melkklieren. Deze bestaan namelijk uit een mengelmoes van goedaardige en kwaadaardige cellen. Tenslotte kan bij dunne naald biopsie een patholoog geen uitspraak doen over hoe snel een kwaadaardige tumor groeit en hoe groot het risico op uitzaaiingen is. Bij histologie (zie hieronder) is dit wel mogelijk.

Histologie

Bij histologisch onderzoek worden cellen in het oorspronkelijke weefselverband onderzocht. Daarbij kunnen de cellen afzonderlijk worden beoordeeld, maar ook hun onderlinge relaties.

Weefsel voor histologisch onderzoek is te verkrijgen door van het te onderzoeken gebied of een orgaan een zogenaamd biopt weg te nemen. Grotere delen van weefsels of organen worden meestal verkregen bij operaties.

Histologisch onderzoek vereist voor de afname in het algemeen een meer ingrijpende methode ten opzichte van cytologie. Hierbij is er vaak ook een narcose nodig. Dit soort onderzoek levert wel meestal een meer gedetailleerd antwoord.

Diagnose inwendige tumoren

De diagnose van inwendige tumoren kan soms moeilijk zijn, afhankelijk van de symptomen van het dier. Welke onderzoeken nodig zijn, is sterk afhankelijk hiervan, dit kan variëren van een bloedonderzoek tot een röntgenfoto of een echo of eveneens het uitvoeren van cytologie/histologie.