Dierenkliniek GeleenKankervormen

De diagnose van kanker wordt met enige regelmaat gesteld in dierenartspraktijken. Hoewel het woord kanker vaak als overkoepelende term wordt gebruikt, zijn er verschillende vormen van kanker die kunnen voorkomen bij onze gezelschapsdieren. De methode van diagnose, behandelingswijze en prognose variëren sterk afhankelijk van het type tumor. Enkele veelvoorkomende vormen zijn het maligne lymfoom, de schildkliertumoren, tumoren ter hoogte van de huid, het osteosarcoom en het hemangiosarcoom.

Maligne lymfoom:

Lymfoom, of ook wel lymfeklierkanker, komt zowel voor bij de hond als bij de kat. Bij honden is het multicentrisch lymfoom de meest voorkomende vorm, waarbij er aantasting is van meerdere lymfeklieren. De diagnose wordt gesteld door het aanprikken van een lymfeklier of door het nemen van een biopt. Op basis hiervan kan er bepaald worden om welk celtype het gaat, B-cel of T-cel lymfoom. Het B-cel lymfoom reageert doorgaans beter op chemotherapie.
Bij katten is er meestal sprake van de alimentaire vorm, dit houdt in dat het lymfeklierweefsel ter hoogte van de maag en/of darmen is aangetast. Symptomen zijn vaak braken, diarree, gewichtsverlies en een verminderde eetlust.

Tumoren ter hoogte van de huid:

Mastceltumoren zijn de meest voorkomende huidtumoren bij de hond en kunnen ook voorkomen bij de kat. Deze tumoren kunnen erg variëren in uitzicht, de diagnose wordt dan ook meestal gesteld door het aanprikken van de tumor. Indien mogelijk wordt de tumor nadien chirurgisch verwijderd en gegradeerd. Hoe hoger de gradering, hoe groter de kans op uitzaaiing.

Schildkliertumoren:

Bij katten zijn schildkliertumoren meestal goedaardig, maar ze leiden wel tot een verhoogde productie van schildklierhormonen. Symptomen zijn onder andere een verhoogde eetlust, gewichtsverlies en een verhoogde activiteit.
Bij honden zijn schildkliertumoren vaker kwaadaardig, maar in tegenstelling tot de kat, gaat dit meestal niet gepaard met een verhoging van de activiteit van de schildklier.

Hemangiosarcoom:

Het hemangiosarcoom is een kwaadaardige tumor, die meestal voorkomt ter hoogte van de milt en regelmatig ook ter hoogte van het hart. Eerder zelden worden er hemangiosarcomen ter hoogte van de huid gezien, waarbij de prognose gunstiger is. Bij bepaalde rassen, zoals de labrador retriever, golden retriever en Duitse herder wordt het hemangiosarcoom vaker gezien.

Osteosarcoom:

Dit is een kwaadaardige tumor van het bot die frequenter voorkomt bij de zeer grote hondenrassen. Een acute ernstige kreupelheid is vaak het eerste opvallende symptoom.